dissabte, de maig 21, 2011

Jo també penso que la nostra democràcia és imperfecta

Per això em vaig implicar en un partit polític, per intentar millorar el sistema des de dins. Si més gent ho fes, de la que ja ho està fent, les coses evolucionarien més ràpid … Es difícil i complex, ho reconec, però és la via més eficaç i menys traumàtica per aconseguir-ho.

Totes les persones de bona voluntat, que no són totes, no ens enganyem, veuen les imperfeccions del sistema, les injustícies que existeixen, els abusos ... Però per això ens hem de carregar el “sistema” ? Un sistema que ha costat la vida a centenars de milions de persones a tot el mon des de la Revolució Francesa, o des d’Espartaco, si es vol, la primera revolta social documentada ? Un sistema que en el nostre cas, garanteix la sanitat i la educació gratuïta, universal i de qualitat ? Ja voldrien el mateix als poderosos Estats Units ...

El perill de les concentracions pacífiques d’aquests dies és que desemboquen en una frustració general de la gent que es manifesta o en una crida a la desobediència civil en diversos àmbits socials que ens portarien encara més a tensionar el fràgil sistema que tenim.

També cal destriar entre els que estan participant de les manifestacions per donar sortida a les situacions personals dramàtiques: aturats sense prestacions, pensionistes amb pagues mínimes, petits autònoms ofegats pels deutes, famílies que no poden pagar les hipoteques dels temps de les vaques grasses ... d’aquells altres que acampen al ras amb una bona tenda i IPOD i que quan el fred de la matinada comença apretar van a casa els pares on tenen una habitació individual amb ordinador portàtil, climatització i televisor personal. Ei ! Tot és legítim però no és el mateix ...

Per això, jo aposto, per que com a mínim, el que hauríem d’esperar des dels grans partits polítics de l’Estat desprès d’aquestes manifestacions espontànies, és l’ inici d’un desplegament general de mesures de millora del nostre sistema democràtic i participatiu. No pot ser que es cridi als ciutadans a votar només cada 4 anys. Amb la tecnologia actual, es poden muntar sistemes de consultes, ni que siguen “aproximades” per conèixer l’opinió de la gent en temes que ho requereixin. Tampoc pot ser que a les eleccions municipals, no puguem optar encara pel sistema de “llistes obertes”. També cal que els representants institucionals i politics es comprometin amb un codi ètic, a l’igual que ho fa els metges amb el codi deontològic que l’obliga a no desatendre en cap circumstància una persona necessitada d’auxili. I moltes altres “petites” coses que haurien de desembocar en una millora del nostre sistema democràtic. Donaríem una lliçó al mon occidental, no seria la primera vegada que passes en la nostra història.