Discurs fet com a portaveu en el Ple de constitució d'avui a l'Ajuntament d'Amposta
Bon dia a tothom
En primer lloc vull felicitar al partit polític guanyador de les darreres eleccions municipals, Convergència i Unió, que ha revalidat la confiança majoritària de la gent que va exercir el seu dret a vot el passat 22 de maig i al seu cap de llista, Manel Ferré, que ocuparà el càrrec d’alcalde de la ciutat durant els propers quatre anys.
Aquest serà un mandat difícil, on el context de crisi econòmica condicionarà bona part de l’acció de govern, especialment en la capacitat recaptatòria que continuarà molt disminuïda respecte al que estàvem acostumats i, de retruc, en l’acció inversora de l’ajuntament que quedarà també inevitablement molt limitada.
Per aquesta situació d’excepcionalitat social i econòmica és que li oferim la nostra més sincera i lleial col•laboració, i un primer gest, com ha pogut comprovar fa uns moments ha estat l’abstenció en la votació. Accepti sense malfiances aquest col•laboració desinteressada que li oferim des del nostre grup municipal i la dels nostres tres regidors, un dels quals com vostè sap, és a la vegada diputada al Congrés i membre del grup parlamentari que dóna suport al Govern de l’Estat. Hem d’aprofitar tots els actius disponibles en benefici de la ciutat i de la seva recuperació econòmica.
En aquests moments de dificultats, des de les institucions hem de donar exemple d’austeritat i rigor, de la mateixa manera que ho estan fent moltes famílies ampostines, que apuren fins al darrer euro de les seves economies domèstiques per arribar a final de mes.
Tots coincidim en que cal prioritzar recursos en aquelles àrees municipals que poden contribuir a dinamitzar l'economia del nostre municipi i a generar llocs de treball. La creació d’una àrea específica municipal dedicada al món de l’empresa i la indústria, i que hem escoltat per part seua recentment, entenem que pot anar en aquesta línea si serveix per mobilitzar els recursos necessaris per assolir els fins perseguits i es dediquen a donar suport a les empreses que operen al municipi i a la captació de noves indústries que es puguin interessar pel nostre sòl industrial i la nostra privilegiada ubicació geogràfica. Des d’un ajuntament com el nostre hi ha moltes línies d’acció a diferents nivells, que per separat podrien semblar modestes, però que sumades, i amb una visió estratègica de conjunt, poden ajudar de forma determinant a aquest objectiu.
I també continuar amb l’impuls decidit de projecte de ciutat en el que tots els grups polítics amb presència municipal fins ara hem estat d’acord, em refereixo a l’aposta decidida per la música i l'esport, dos trets que ens donen identitat pròpia respecte a altres ciutats de dimensions similars de Catalunya
En un altre ordre de coses, hem de ser conscients que vivim uns temps complicats. No només des del punt de vista econòmic, sinó també social, on amplis sectors de la població qüestionen obertament el sentit de moltes institucions públiques i la dels seus representants. El sistema polític està més que mai en el punt de mira de les crítiques i se'l fa corresponsable, junt amb els representants de les entitats financeres, de les situacions personals delicades i sovint desesperades de molta gent i de la falta d’expectatives laborals dels nostres joves. Aquesta percepció és la que estan alimentant en les darreres setmanes les manifestacions de les places de les principals ciutats del nostre Estat, on es demana més democràcia i una millora dels processos de participació ciutadana en les decisions que en aquests moments recauen en mans de molt pocs.
Molts pensem que la nostra democràcia pot millorar, per això ens vam implicar en un partit polític, per intentar millorar el sistema des de dins. Si més gent ho fes, de la que ja ho està fent, les coses evolucionarien més ràpid … Es difícil i complex, cal reconèixer-ho, però és la via més eficaç i menys traumàtica per aconseguir-ho. Per això, reivindiquem que no tots els polítics son iguals. Hi ha una immensa majoria de polítics dedicats a la vida municipal, que dediquem molt de temps als seus pobles i conciutadans en detriment de les seves vides personals i familiars. I tot plegat per què ho fem? Perquè tenim la desgràcia o el privilegi, segons com es miri, d’estar tocats pel “cuc” polític. De tenir inquietuds per la gestió publica, de no poder evitar estar preocupats pel benestar general de la gent que ens envolta i estimem. I aquesta preocupació innata, que jo en més d’una ocasió hagués agraït no tenir, ens arrossega a implicar-nos en el que crec que és i continua sent un dels oficis més bonics i altruistes de la societat: la política. Totes les persones de bona voluntat i amb un mínim d’informació veuen les imperfeccions del sistema, les injustícies que existeixen, els abusos ... Però per això hem de destruir el “sistema” ? Un sistema que ha costat la vida a centenars de milions de persones a tot el món des de la Revolució Francesa ? Un sistema que, en el nostre cas, garanteix la salut i l'educació gratuïta, universal i de qualitat ? I un sistema que, també cal posar-ho en valor, té mecanismes de detecció dels abusos i, tot i que amb lentitud, esmena les fuites de recursos sense sentit. Ja voldrien el mateix als poderosos Estats Units ...
Tot plegat em porta a referir-me als resultats de les darreres eleccions municipals, no només a Amposta, sinó en general arreu de l’Estat. Una abstenció preocupant, que en el cas d’Amposta ha estat de més de 5.000 persones, i més tenint en compte que el partit més votat no ha arribat als 4.000 vots. Gairebé 450 persones han votat en blanc o nul, l’equivalent gairebé al que costa un escó de regidor. Una reculada general de les opcions polítiques que s’identifiquen amb els Governs que dirigeixen les diferents Administracions, independentment del color que representen. Ha passat a Portugal i Espanya on han governat o governen les esquerres i està passant a Itàlia, França i Alemanya on estan governant partits conservadors. Una desafecció que ens ha de fer reflexionar a tots i totes i que en la mesura de la nostra capacitat i responsabilitat ens ha d’esperonar a contribuir amb el nostre gra de sorra, dintre de les nostres organitzacions polítiques, a perfeccionar el sistema amb l’objectiu de preservar allò pel que tant van lluitar generacions anteriors i que ens ha dotat de les quotes de benestar més altes que cap generació anterior hagi gaudit. En aquesta línia, la màxima que diu “cal pensar globalment i actuar localment”, és més vigent que mai. Treballem tots pel be d’Amposta i els seus ciutadans i de retruc estarem contribuint a la millora general del nostre país i la nostra societat.
Voldria acabar fent un reconeixement a totes les persones que en un moment o altre, des del 1979, han ocupat alguns dels seients de regidor del nostre ajuntament. Especialment a aquells que no han tingut mai l’oportunitat de demostrar la seva capacitat de gestió estant en alguns dels equips de govern de la ciutat. Fer una bona oposició també és important perquè ajuda els governs a no relaxar-se i prendre les millors decisions. No hi ha res més gratificant per una persona que estima la seva ciutat, que intentar contribuir des de la participació política a la millora de les condicions de vida dels seus familiars, amics i veïns.
I als membres presents avui al Saló de Plens de la gran família socialista, els vull agrair el seu treball infatigable i la seva inquebrantable fe en el nostre projecte. No els decebrem, ni a ells, ni a cap dels 1.220 ampostins i ampostines que han dipositat la seva confiança en la nostra formació política.
Gràcies a tots per la vostra atenció.
2 comentaris:
Endavant companys.
Meravellós discurs! Moltes i moltes gràcies
Publica un comentari a l'entrada