dilluns, de novembre 27, 2006

La Fira d'Amposta

Enguany celebrem la 46ena edició de la Fira d'Amposta, la Fira de referència del Montsià i el Delta.

Cal preguntar-se si en l'època de les noves tecnologies, on el ciberespai és el major aparador de productes real i imaginable de la història, aquestes activitats d'origen majoritàriament medieval continuen tenint sentit. Jo crec que sí, però amb matisos.

Les Fires que funcionen són les que han sabut adaptar-se als temps actuals, on els expositors s'especialitzen en les darreres novetats del seu sector i el públic acudeix atret per tot aquest ventall d'innovacions multisectorials. I tot plegat, sense oblidar el caràcter tradicional lúdic, especialment per als més petits..

Pel que fa a La Fira d'Amposta, com ja he reiterat en diverses ocasions, encara hi ha moltes possibilitats de millora que caldria explorar per fer el salt qualitatiu que sens dubte es podria assolir.

Tenim un potencial d'ubicació difícil de superar en tot el territori. L'eix del canal de la Ràpita sumat al Parc dels Xiribechs, i tractats com espais complementaris de les instal·lacions firals suposarien multiplicar la superfície d'exposició exterior. Per assolir aquest objectiu, caldria fer un tractament urbanístic d'aquests dos espais annexos d'acord a aquests objectius i hem de reconèixer que l'equip de govern no ho té com una prioritat. El Parc dels Xiribechs fa gaire bé tres legislatures que s'arrossega i encara està lluny de veure el final, i el conjunt del canal, com ja he denunciat mols cops, ha esdevingut un circuit de curses urbanes i un espai urbà marginal indigne de les seves potencialitats.

A més, a Fira Amposta li cal una identitat pròpia. Una marca que la diferencie de la resta de certàmens i que li permeti exposar una oferta que no es pugui trobar enlloc de les Terres de l'Ebre. Les possibilitats són àmplies i molt lligades als punts forts del teixit cultural, de serveis i comercial de la ciutat: música, medi natural, gastronomia, construcció, ... i no tenen perquè anar vinculades inevitablement a la Fira de desembre. Podrien constituir, com ja vaig anunciar l'any passat, un complement primaveral per rendabilitzar les actual instal·lacions que en l'actualitat només ofereixen una gran fira anual i petits certàmens de cavalls i vehicles d'ocasió.