dilluns, de febrer 09, 2009

La frivolitat que fa mal

He de confessar que una de les coses que més em molesta és la frivolitat amb la que algunes persones amb una certa rellevància social (polítics i periodistes principalment) despatxen temes que només coneixen de comentaris a la vegada frívols d’altres informants. No dic res de nou, però quan aquestes persones són influents en algun àmbit institucional o mediàtic, i l’acudit adquireix categoria de sentència, el mal que es pot arribar a fer és irreparable.

El darrer exemple l’he trobat avui en resseguir el dossier de premsa que m’ha arriba cada dia via mail i llegir la columna del prestigiós articulista de la Vanguardia Màrius Carol, al respecte d’alguns estudis encarregats pel Govern de la Generalitat i que estan sent estudiats per la Fiscalia per la seva suposada innecessarietat. En ell, el Sr. Carol fa una certa befa sobre la utilitat d'un estudi encarregat pel Departament d'Agricultura sobre el control que exerceix una espècie de ratpenat sobre una papallona, la larva de la qual, està considerada actualment el principal problema de gestió en el conreu de l'arròs.

Si el Sr. Carol, s’informés abans d’escriure i més en un mitjà que se suposa que et llegiran milers ciutadans, no hagués ferit profundament l’equip de tècnics que està col•laborant en l’estudi (enginyers agrícoles i biòlegs), ni els productors d’arròs que van escoltar atentament els resultats del mateix el passat dia 4 a la sala d’actes de la Cooperativa Arrossaires de Deltebre. Molts d’aquests pagesos, en acabar l’exposició, van demanar on podien aconseguir caixes per instal•lar-les als seus camps.

Ells saben que en un indret tan fràgil ambientalment com el Delta de l’Ebre i d’acord amb les normatives cada cop més restrictives en l’àmbit fitosanitari de la Unió Europea, estudis com aquests són imprescindibles per conciliar el respecte pel medi ambient i les necessitats productives dels arrossers.

El que em sorprèn però és que el Sr. Carol no conegui aquestes obvietats que tots els escolars de secundària de Catalunya comprenen sense necessitat que ningú els ho expliqui, perquè és el missatge general que fa anys que està arribant des de les instàncies europees i el sentit comú més elemental.

Serà que el Sr. Carol fa anys que no escolta els missatges que ens arriben des del Nord?

3 comentaris:

Cucafera ha dit...

Completament d'acord, en el fons i la forma. Nomes m'atreveixo a suggerir-li que aquesta mateixa reflexió, ja sigue com a carta al director o d'una altra forma, arribes a La Vanguardia i al mateix Marius Carol.

https://laviaaugusta.blogspot.com ha dit...

Marius Carol és col•laborador habitual d’Albert Om al programa el Club de TV3. L’altre dia, només començar el programa (que va després del Cor de la Ciutat), quan encara no havia tingut ni temps d’agafar el comandament a distància i canviar de canal, el meu fill gran, en veure a Om, em va dir: “Encara mires a aquest convergent”. Li vaig dir que feia temps que l’havia deixat de mirar. La majoria de col•laboradors de l’Om son convergents, declarats o no (és igual) Quan obren la boca, se’ls veu de seguida de quin peu calcen!

Cucafera ha dit...

Precisament per això, TV3, es la millor televisió d'Espanya. O es que tots han de ser de la corda?