dijous, d’agost 07, 2014

Com són les coses ...


Des dels 17 anys m’ha interessat la política. Tenia clar però que abans de donar el pas de comprometre’m públicament havia de realitzar-me professionalment, saber com funcionaven les coses a nivell social i econòmic, per donar resposta amb més coneixement de causa si mai arribava a accedir a un càrrec públic. Al cap de 20 anys, després d’haver passat per la universitat i treballar 16 anys a l’Administració, va arribar el detonant que havia estat esperant, en forma de Pla Hidrològic Nacional, una agressió ambiental sense precedents al territori que un biòleg militant com jo no podia deixar passar. L’altre motiu per implicar-me fou el caciquisme pujolista-convergent asfixiant que imperava a tot arreu, especialment a l’Ebre. Ara pot ser sonarà a batalleta de la mili, però fins el 2003, any del primer govern catalanista i d’esquerres, la discrepància publica per part d’un treballador de l’administració o de qualsevol persona amb lligams amb ella era motiu de represàlia sistemàtica. Podria explicar molts casos d’un nivell de miserabilitat incomprensible amb el context actual ...

Ara que s’ha començat a destapar la trama corrupta en la que durant anys ha estat implicada la família Pujol i molts alts càrrecs dels Governs de l’època, i que la majoria de treballadors públics intuíem, tinc un sentiment contraposat. Per una banda em sento gratificat per haver estat des del començament en el bando que tocava, rehabilitat per haver patit en primera persona les represàlies al més pur estil fascista dels capitostos pujolistes del moment, però trist i indignat, a la vegada, per haver denunciat els abusos d’aquesta màfia enviant a Fiscalia de Madrid, Barcelona, Tarragona i Tortosa, dossiers amb dades d’activitats pressumptament delictives que passaven davant els meus ulls, durant els darrers 12 anys, i que malauradament mai van implicar l’obertura de cap diligència.

L’altra cara de la moneda, irònicament, és la incomprensió dels joves que posen tots els polítics dels partits tradicionals en el mateix sac, fins i tot els de nivell més baix com el de regidor d’un ajuntament o la de la gent una mica més gran, molta de la qual havia dimitit de les seues obligacions polítiques per l’orgia econòmica en la que vivíem fins el 2008 i que ara són paladins de la justícia social a l’estil PODEMOS - als bars, al carrer, a les xarxes socials - perquè no s’expliquen com han arribat al nivell de precarietat en el que es troben.

Per això, tots aquells que vam entrar en política als 90, després de la primera generació política catalana que van dirigir la restauració de la Generalitat, en plataformes ciutadanes, moviments socials, afins a partits d’esquerres, il•lusionats per transformar l’asfixiant Catalunya de Pujol en un país normal i que vam tenir la sort de jugar algun paper en els denostats tripartits entre el 2004 i el 2011 - per cert, Maragall i Montilla, mai es va posar un euro a la butxaca – ens sentim desorientats, frustrats, incompresos, maltractats ..., com segurament tanta gent en el passat, en la que els esdeveniments s’han solapat d’una manera que han engolit els protagonistes, passant finalment sense pena ni glòria en la pàgina de la història. Així és la vida i la política ...

El més irònic de tot plegat, per mi, és pensar que finalment la recent embranzida sobiranista del País, que inusitadament va impulsar el president Mas, trencant amb la tradicional equidistància de CiU, no era més que una fugida cap endavant en clau personal del clan Pujol per evitar passar comptes amb la Justícia espanyola. Com són les coses ... Tot i això, no perdo l’esperança, perquè biòleg com soc, penso que sempre hi haurà gent - condemnada per la genètica, la tradició familiar o per convicció pròpia - que s’implicarà contra la injustícia, la desigualtat i els abusos dels poderosos, que és la única lluita que a mi m’ha important sempre.

1 comentari:

emili nieto ha dit...

Interessant reflexió, encara que no la comparteixo sencera.

Coincideixo amb tu amb l'asfíxia del pujolisme a nivell de país i dins de l'Administració. Va ser un detonant per interessar-me per la política.

Coincideixo amb tu amb l'assetjament al maragallisme per totes bandes, mediàtiques, espanyoles, però també del montillisme.

El montillisme és una època grisa, fins i tot negra, del PSC i de Catalunya. Pel que fa al PSC, encara dura avui en dia. Alguns com tu van tenir sort d'ocupar càrrecs en els governs tripartits, altres com jo, vam ser defenestrats per mantenir posicions polítiques contràries als tics autoritaris i dictatorials del pujolisme. ÉS obvi que en el PSC n'hi ha hagut una cultura del soviet molt gran que perdura fins dia d'avui. No són els millors preparats o els que tenen més ética els que porten avui les regnes del partit, simplement els que tenen menys escrúpols per fer i desfer.

Cert que ara hi ha una nova corrent de gent que estava desapareguda durant aquests períodes que ara s'apresta a sumar-se a moviments polítics que se'ns presenten com a "nova política".

Dels abusos dels poderosos hem de lluitar, fora, però també dins del partit. Aquesta és l'assignatura pendent dels partits tradicionals. O és que dins del PSC no n'hi ha d'abusos i d'injustícies?

Finalment, comparteixo l'opinió que tens sobre l'abraçada independentista de CiU. Però no us equivoqueu. El temps cada dia ens dona més la raó de què els tics autoritaris i d'abús d'Espanya contra Catalunya, també són abús de poders i injustícia. O no?