dimecres, d’octubre 21, 2009

La Fundació Orfeo Català - Palau de la Música va rebre més de 50.000 de l'ajuntament d'Amposta

Reprodueixo la noticia publicada avui per l'Agència Catalana de Notícies, desprès de la roda de premsa que hem fet aquest matí:

El grup municipal del PSC a l'Ajuntament d'Amposta demanarà al ple del proper dilluns que el consistori obri una investigació per determinar el destí final dels 51.400 euros que el consistori va aportar a la Fundació Orfeó Català – Palau de la Música Catalana mitjançant dos convenis signats amb l'entitat entre 1997 i 2004. La moció socialista reclama que els actuals gestors de la fundació confirmin els ingressos rebuts i que el govern municipal encarregui una auditoria sobre els serveis acordats i prestats per l'entitat en virtut dels convenis.

El 20 de gener de 1997 els llavors president de la Fundació Orfeó Català – Palau de la Música, Fèlix Millet, i l'alcalde d'Amposta, el convergent Joan Maria Roig, signaven el primer dels dos convenis de 'col·laboració' entre l'entitat i el consistori. L'acord establia una aportació de 6.000 euros anuals, durant quatre anys, per part de l'Ajuntament d'Amposta en concepte de difusió de la música i la cultura catalana.

Com a contrapartida, la Fundació es comprometia a acollir anualment un concert d'una de les dues societats musicals de la ciutat així com organitzar activitats conjuntes -entre les quals, una actuació gratuïta de l'Orfeó Català a Amposta- i facilitar entrades, publicacions i invitacions del Palau a l'Ajuntament. El consistori, a més, va rebre l'estatus de 'membre protector' de la Fundació.

El conveni no només es va renovar per quatre anys més, l'1 de febrer de 2001, sinó que la seva dotació va passar a ser de 6.600 euros anuals a càrrec de les arques municipals. A més, el 19 de novembre de 2004, la Junta de Govern Local de l'Ajuntament d'Amposta aprovava el pagament de 1.000 euros a la Fundació en concepte d'apadrinament d'un tub de l'orgue del Palau de la Música, que estava essent restaurat.

En total, el consistori va aportar a l'entitat 51.400 euros entre els anys 1997 i 2004. Ara, amb el recent escàndol pel cas Millet com a rerefons, el grup municipal del PSC a l'Ajuntament d'Amposta ha presentat una moció al proper ple de dilluns per conèixer el destí final d'aquestes aportacions i fer balanç dels convenis perquè, en funció del resultat, l'Ajuntament d'Amposta pugui comparèixer com a part afectada en el procés judicial obert.

En primer lloc, els socialistes volen que l'Ajuntament requereixi als actuals gestors de la Fundació que confirmin els ingressos efectuats pel consistori en els comptes de l'entitat. 'Volem comprovar que aquests 50.000 euros, que són una quantitat molt significativa pel fet musical d'Amposta, s'han dedicat al que s'havia de dedicar i no hi ha hagut cap deixadesa en l'aplicació correcta dels convenis', ha declarat el portaveu municipal del PSC a l'Ajuntament d'Amposta, Antoni Espanya.

Auditoria del conveni

De fet, però, el PSC té fundades sospites que bona part de les contraprestacions previstes en el conveni difícilment s'han acabat materialitzant. Tot i reconèixer que les bandes de música de les dues societats ampostines van actuar algun cop al Palau, Espanya vol conèixer amb detall si aquest compromís es va acabar complint anualment. És per això, que el segon punt de la moció proposa encarregar als serveis tècnics municipals una auditoria dels serveis prestats per l'entitat que en valori el grau de compliment.

En el cas que aquesta investigació i l'auditoria vinculada detectessin alguna irregularitat en els pagaments o serveis prestats, els socialistes reclamen a l'Ajuntament que es personi com a 'part afectada' en el procediment judicial obert contra els antics responsables de la Fundació. Més i tot, ha precisat, si es descobrís que els pagaments no van arribar al seu destí final, Espanya sol·licitaria que l'Ajuntament comparegués a títol d'acusació particular'.

El portaveu socialista confia que la moció pugui ser aprovada per unanimitat –caldria el suport de l'equip de govern de CiU, amb majoria, i el grup d'ERC també a l'oposició- amb l'ànim de donar 'transparència' al destí final dels fons: 'no només per a la tranquil·litat dels contribuents ampostins sinó també dels membres de les societats musicals'. En aquesta línia, el portaveu ha recordat que les bandes de música (la Filha i la Lira) reben 17.000 euros de l'Ajuntament però la seva principal font de finançament són les quotes dels seus socis.