dimecres, d’octubre 28, 2009

Text de la meva intervenció en elPle de dia 26/X/09, sobre la moció del Palau de la Música

A continuació reprodueixo la meva intervenció en el Ple del passat dilluns 26 d'octubre, en el debat de la moció en la que demanaven explicacion sobre els diners aportats per l'ajuntament d'Amposta a la Fundació Orfeó Català - Palau de la Müsica


En primer lloc, deplorar una vegada més l’atac visceral i personalitzat de la seva formació política capa a la meva persona. A veure si d’una vegada per totes s’adonen que el fem aquí és política i no una pedregada entre xiquets que s’enfaden perquè un li ha dit una mala paraula a un altre. Aquesta moció està plantejada en termes polítics pel nostre grup municipal, i a mi em pertoca defensar-la com a portaveu i aborda un tema, que agradarà o no, però al que se li ha de donar una resposta política. Aquestes reaccions tipus ara te n’enteraras de qui som natros són una manifestació clara d’actitud xulesca (feixista es deia abans) que pretén amedrentar el contrari, que per desgracia només es dona en aquest ajuntament. Saben vostès que aquesta actitud seva, en aquest portaveu mai ha funcionat, al contrari em refermen cada cop més en la necessitat d’un canvi polític a la nostra ciutat per higiene democràtica i per passar pàgina d’una vegada per totes d’aquestes formes pre-democratiques indignes dels temps que vivim i que malauradament, ens pensàvem eradicades en la seva formació amb el canvi d’alcaldia.
Feta aquesta prèvia, vostè ha dit públicament que no tenen res que amagar. Que els diners que l’ajuntament va transferir presumptament als comptes del Palau, 51.400 euros per la informació que hem tingut accés nosaltres entre el 1997 i el 2004, 69.400 segons vostès pq disposen informació anterior al 1997, estan plenament justificats i acreditats. Per cert, estem parlant de gaire bé 70.000 euros, és a dir, més de 11.500.000 de les antigues pta.
Suposo que avui haurem de sentir de la seva formació raonaments del tipus, que avui dia llogar l’auditori del Palau val 12.000 euros i que el poble d’Amposta ha guanyat diners amb aquests convenis, és a dir, i que fins i tot li hauríem d’estar agraïts als senyors Milet i Montull per la seva immensa generositat.
Que tots els serveis que preveien els convenis, que són 8 compromisos per any no només l’actuació de les Bandes al Palau, s’han complert escrupolosament. Cosa que vostè sap que no és certa. I tenim una manera molt fàcil de contrastar-ho, per mig de l’auditoria que proposem i que haurien de fer els tècnics municipals: la secretaria i l’interventor concretament.

També haurem de sentir animalades del tipus i cito textualment el que vostè va dir “el que volen és embrutar el nom d’Amposta, fer mal als músics de les bandes i a les entitats”. Sap perfectament, que els únics que han implicats les Bandes en aquest tema han estat vostès i molt em temo que continuarà sent la seva formació política.

Sap quina es la classe de mal que li ha fet el meu partit a les bandes d’Amposta, que per primera vegada en la seva història, signaran un conveni abans d’acabar l’any per finançar les seves respectives escoles de música i dignificar les condicions de treball del seu professorat. Això ho farà un govern de Catalunya presidit pel meu partit. Vostès en 23 anys van ser incapaços de fer-ho. És que ni i pensaven en les bandes de música ...

Per la seva desgràcia, la gent d’Amposta sap perfectament allò que avui el PSC porta a aprovació d’aquest Plenari: transparència i voluntat d’aclarir la destinació d’aquests 70.000 euros dels ampostins. De que tenen temor ? Que volen amagar ? Si s’han acomplert els convenis de forma tan escrupolosa i els diners s’han transferit als comptes correctes, aprovem la moció per unanimitat i sortim tots davant la ciutadans mostrant la veritat i en senyal de total i màxima transparència.
O es que a vostè no l’escandalitza el que ha succeït al Palau: més de 20 milions d’euros de particulars i administracions diverses (entre ells segurament els nostres 70.000 euros) desviats en benefici dels antics gestors o d’alguna Fundació política. Vostè creu que ni tan sols cal demanar els comprovants dels ingressos dels diners que vam transferir. Ja se que des d’aquí els tenim, faltaria més, però on es van ingressar, vostè em pot demostrar que els diners van arribar al lloc que havien d’arribar? Això només ens ho poden corroborar els actuals gestos del Palau, als quals la moció els demana aquesta confirmació.

Tots ens em sentir enganyats per l’escàndol del Palau, des dels particulars que van aportar modestament 50 euros per la suposada restauració del orgue el 2004, fins les institucions que van transferir subvencions milionàries pensant que contribuïen al foment i la promoció de la cultura i la música catalana, com la Generalitat o el Ministeri de Cultura. Per aquest motiu, totes aquestes institucions s’han posat d’acord per personar-se davant el jutge que intrueix el cas com a part afectada, i d’aquesta manera tenir accés al sumari i conèixer de primera ma on van a anar a parar els diners que els van transferir de bona fe. No oblide, que l’ajuntament d’Amposta ostenta la condició de membre protector de la Fundació Orfeó Català – Palau de la Música, gràcies a haver signat els convenis. Qui més autoritzat que nosaltres per tant per com membre protector per demanar explicacions del que ha passat amb els nostres diners ?

Molt en temo que, el resultat de la votació d’avui provocarà la vergonya de molts ampostins que difícilment entendran que una cosa tant elemental com demanar transparència en el destí dels seus diners sigue rebutjat per l’equip que actualment governa Amposta.

dimarts, d’octubre 27, 2009

CiU d'Amposta es nega a demanar explicacions als gestors del Palau sobre el destí de l'aportació econòmica feta per l'Ajuntament

Reprodueixo la nota de premsa que hem emes desprès del Ple d'avui 26/X/2009, en el que CiU i ERC (per sorpresa) han votat en contra de la moció del PSC:

El Grup Municipal Socialista a l'Ajuntament d'Amposta ha lamentat avui que CiU s'hagi negat a demanar explicacions als gestors del Palau de la Música sobre la destinació de les aportacions fetes per l'Ajuntament a aquesta entitat. Els socialistes consideren que el vot en contra de CiU a la moció en què es demanava obrir una investigació per determinar el destí dels diners que el consistori va atorgar a la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana arran dels convenis signats entre l'Ajuntament i aquesta entitat que pugen, segons el propi govern, a 69.400 euros, demostra poca voluntat de transparència per part del govern municipal. El PSC, que també ha lamentat el vot contrari d'ERC, creu que s'ha perdut una oportunitat de demostrar a la ciutadania que l'Ajuntament té cura de com es gasten els seus impostos, que vetlla per l'interès general de la ciutat i que contribueix a garantir la correcta administració dels cabals públics.

El portaveu del grup, Antoni Espanya, ha criticat també la tergiversació i la manipulació de la moció per part de l'alcalde en voler transmetre un contingut fals del perquè d'aquesta proposta. “Amb la demagògia i la manipulació a la qual ens tenen acostumats han estès que nosaltres presentàvem aquesta moció per difamar la nostra ciutat i les nostres entitats musicals. És una manera de fer política barroera i simplista”, ha assenyalat. Per aquest motiu, Espanya ha emfasitzat: “Les bandes de música i els ampostins i les ampostines rebran sempre el nostre suport. Les societats musicals de la ciutat tenen tot el nostre respecte i admiració per una trajectòria encomiable i perquè han estat sovint els principals ambaixadors de la nostra ciutat. Hem treballat i treballem pel seu futur i aviat es veuran els resultats de la nostra gestió. No admetem en cap cas la difamació del govern en aquest sentit”. Segons ell, aquesta és una manera de fer política des de la demagògia i emprant tècniques de distracció d'altres èpoques. “Si no s'atreveixen a obrir una investigació per qualsevol altre motiu, que no ens vinguin amb mentides i falses acusacions”.

Finalment, el PSC d'Amposta ha recordat que el principal objecitu de la moció, després que esclatés l'escàndol d'irregularitats a l'entorn de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música, era confirmar la recepció de les quantitats aportades per l'Ajuntament. “Per tant, si tal com diuen no tenen res a amagar, es podia haver encarregat una auditoria per determinar si s'havien dut a terme els serveis acordats en els convenis”. I és que, segons els socialistes, només s'ha complert al cent per cent un dels set compromisos estipulats, l'actuació anual de les bandes a l'auditori del Palau.

dimecres, d’octubre 21, 2009

La Fundació Orfeo Català - Palau de la Música va rebre més de 50.000 de l'ajuntament d'Amposta

Reprodueixo la noticia publicada avui per l'Agència Catalana de Notícies, desprès de la roda de premsa que hem fet aquest matí:

El grup municipal del PSC a l'Ajuntament d'Amposta demanarà al ple del proper dilluns que el consistori obri una investigació per determinar el destí final dels 51.400 euros que el consistori va aportar a la Fundació Orfeó Català – Palau de la Música Catalana mitjançant dos convenis signats amb l'entitat entre 1997 i 2004. La moció socialista reclama que els actuals gestors de la fundació confirmin els ingressos rebuts i que el govern municipal encarregui una auditoria sobre els serveis acordats i prestats per l'entitat en virtut dels convenis.

El 20 de gener de 1997 els llavors president de la Fundació Orfeó Català – Palau de la Música, Fèlix Millet, i l'alcalde d'Amposta, el convergent Joan Maria Roig, signaven el primer dels dos convenis de 'col·laboració' entre l'entitat i el consistori. L'acord establia una aportació de 6.000 euros anuals, durant quatre anys, per part de l'Ajuntament d'Amposta en concepte de difusió de la música i la cultura catalana.

Com a contrapartida, la Fundació es comprometia a acollir anualment un concert d'una de les dues societats musicals de la ciutat així com organitzar activitats conjuntes -entre les quals, una actuació gratuïta de l'Orfeó Català a Amposta- i facilitar entrades, publicacions i invitacions del Palau a l'Ajuntament. El consistori, a més, va rebre l'estatus de 'membre protector' de la Fundació.

El conveni no només es va renovar per quatre anys més, l'1 de febrer de 2001, sinó que la seva dotació va passar a ser de 6.600 euros anuals a càrrec de les arques municipals. A més, el 19 de novembre de 2004, la Junta de Govern Local de l'Ajuntament d'Amposta aprovava el pagament de 1.000 euros a la Fundació en concepte d'apadrinament d'un tub de l'orgue del Palau de la Música, que estava essent restaurat.

En total, el consistori va aportar a l'entitat 51.400 euros entre els anys 1997 i 2004. Ara, amb el recent escàndol pel cas Millet com a rerefons, el grup municipal del PSC a l'Ajuntament d'Amposta ha presentat una moció al proper ple de dilluns per conèixer el destí final d'aquestes aportacions i fer balanç dels convenis perquè, en funció del resultat, l'Ajuntament d'Amposta pugui comparèixer com a part afectada en el procés judicial obert.

En primer lloc, els socialistes volen que l'Ajuntament requereixi als actuals gestors de la Fundació que confirmin els ingressos efectuats pel consistori en els comptes de l'entitat. 'Volem comprovar que aquests 50.000 euros, que són una quantitat molt significativa pel fet musical d'Amposta, s'han dedicat al que s'havia de dedicar i no hi ha hagut cap deixadesa en l'aplicació correcta dels convenis', ha declarat el portaveu municipal del PSC a l'Ajuntament d'Amposta, Antoni Espanya.

Auditoria del conveni

De fet, però, el PSC té fundades sospites que bona part de les contraprestacions previstes en el conveni difícilment s'han acabat materialitzant. Tot i reconèixer que les bandes de música de les dues societats ampostines van actuar algun cop al Palau, Espanya vol conèixer amb detall si aquest compromís es va acabar complint anualment. És per això, que el segon punt de la moció proposa encarregar als serveis tècnics municipals una auditoria dels serveis prestats per l'entitat que en valori el grau de compliment.

En el cas que aquesta investigació i l'auditoria vinculada detectessin alguna irregularitat en els pagaments o serveis prestats, els socialistes reclamen a l'Ajuntament que es personi com a 'part afectada' en el procediment judicial obert contra els antics responsables de la Fundació. Més i tot, ha precisat, si es descobrís que els pagaments no van arribar al seu destí final, Espanya sol·licitaria que l'Ajuntament comparegués a títol d'acusació particular'.

El portaveu socialista confia que la moció pugui ser aprovada per unanimitat –caldria el suport de l'equip de govern de CiU, amb majoria, i el grup d'ERC també a l'oposició- amb l'ànim de donar 'transparència' al destí final dels fons: 'no només per a la tranquil·litat dels contribuents ampostins sinó també dels membres de les societats musicals'. En aquesta línia, el portaveu ha recordat que les bandes de música (la Filha i la Lira) reben 17.000 euros de l'Ajuntament però la seva principal font de finançament són les quotes dels seus socis.

dijous, d’octubre 08, 2009

Amposta ha pujat un 70 %l’IBI urbà en els darrers 10 anys

L’impost de Bens i Immobles (IBI) és en aquests moments l’impost municipal que finança la major part de la despesa corrent als nostres ajuntaments. En el cas d’Amposta aquesta despesa ha estat xifrada per al 2009 en 18.581.000 euros (3.090 milions de Pta), creixent un 7.26 % respecte el 2008. Els increments quantitatius mes importants els trobem en els apartats de:

• Personal, amb una pujada de mes del 11 % respecte el 2008. Suposen 9.1 milions d’euros, es a dir, el 50 % de les despeses corrents del nostre ajuntament. Hem repetit en moltes ocasions que aquesta elevada xifra justificaria la creació d’una gerència especifica de recursos humans per optimitzar aquesta important area de despesa del consistori. I a la vegada fer-la més transparent. Hi ha un clar abús en les contractacions d’urgència que acaben sent personal interí indefinit. Podríem posar molts casos, amb noms i cognoms, i molts amb clares afinitats polítiques.

• Compres i serveis, amb un pujada de mes del 6 %. Suposen 6.4 milions d’euros, es a dir el 35 % de les despeses corrents. També aquesta area necessitaria una central de compres i serveis per tal d’aprofitar al màxim la despesa corrent en aquest apartat.

El 2009, la previsió recaptatòria de l’IBI urbà fou de 4.500.000 euros, és a dir, que tot i ser l’impost més important que paguem els ciutadans no arriba a cobrir el 25 % de la despesa corrent . Fruit d’aquest despesa “poc controlada” que creix any rera any, l’equip de govern es veu obligat a fer diversos malabarismes, finançant part de la despesa corrent amb ingressos de caràcter extraordinari, com el de construccions o apujant any rera any l’IBI urbà. D’aquesta manera hem comprovat que en els darrers 10 anys aquest impost ha pujat una mitjana de 7 punts anuals, mentre que el cost de la vida o l’IPC ha estat només de 3 punts. I si ho ampliem al període 1996 – 2009, és a dir, els darrers 15 anys. La pujada ha estat del 102 % !!

És a dir, que una persona que l’any 1999 pagava 200 euros l’any per un pis estàndard , ara en paga 340, 140 euros més. Mentre que si s’hagués aplicat l’IPC estrictament n’hauria de pagar 260, és dir 80 menys. Si reculem al 1996, estaríem parlant d’una pujada de 205 euros, és a dir, que ara pagaria un rebut de 405 euros !! Invito a qualsevol persona a agafar el rebut de l’IBI de fa 10 anys i que el contraste amb el 2009 per demostrar la nostra afirmació.

Sempre que hem reclamat la rebaixa d’aquest impost, la resposta de l’Alcalde és la mateixa: nosaltres no apugem l’impost, és culpa de la revisió cadastral que el puja automàticament un 6 %. L’equip de govern té mitjans per modular aquesta pujada automàtica rebaixant el tipus a aplicar. Ho va fer l’any previ a les darreres eleccions municipals rebaixant el tipus més d’un 3 %, passant-lo del 0.92 al 0.87 compensant una part de la pujada.

Enguany, atenent l’escenari important de crisi que afecta moltes famílies ampostines, reclamem que s’aplique una rebaixa de l’IBI del 6 %, passant del 0.89 al 0.83. L’alcalde com sempre ha fet cas omís de la nostra petició. Està clar que la seva preocupació no és apretar-se el cinturó en temps de crisi com tothom, sinó disposar de més diners per continuar incrementant la plantilla de personal de la seva confiança i gastant descontroladament en bens i serveis molts d’ells prescindibles, i tot a costa de la butxaca del sofert contribuent ampostí.